Judeţul Alba, Munţii Apuseni şi Albacul au ce arăta lumii

9 septembrie 2012 19:192 comments

La sfârşitul acestei săptămâni, a avut loc Târgul de Turism Rural de la Albac 2012. Obiectivele acestui eveniment au fost prezentate în cuvântul ţinut de Tiberiu Todea – primarul comunei Albac, Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ştefan Pădure – Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc, Emil Comşa – ANTREC Alba şi deputatul Corneliu Olar.
În prima zi, printre cei prezenţi s-au numărat o serie de primari din zona Apusenilor, Alin Cucui şi Florin Roman – vicepreşedinţii CJ Alba, Ştefan Bardan – fostul prefect de Alba, Dragoş Tănase – director general al Roşia Montană Gold Corporation şi alţii.
Sute de moţi, patroni de pensiuni, reprezentanţii a 26 de agenţii de turism din ţară, au vizitat standurile propuse în acest an de la Târgul de Turism Rural: primăriile din comunele Avram Iancu, Horea, Albac, Vadu Moţilor, Vidra. De asemenea, au fost prezenţi cei de la Asociaţia Speologică Sfinx Gârda de Sus (care l-au avut invitat special pe veteranul Iosf Viehmann), ANTREC – filiala Alba, AJVPS Alba, Salvamont Alba, Alba Sport Vision (au venit cu bicicletele de teren), ACR Alba, Primăria Nucet, Primăria Horezu, Primăria Aiud, Primăria Costeşti, Muzeul Naţional al Unirii Alba (care a propus câteva personaje venite din istorie: Avram Iancu – marele erou al Apusenilor, un nobil roman, un nobil şi o nobilă de la sfârşitul epocii medievale).
Prima seară a avut parte de un spectacol folcloric oferit de grupurile din Sohodol şi Cîmpeni. Seara s-a încheiat cu un concert susţinut de Vali Şerban şi Florin Săsărman. Nu au lipsit nici un impresionant foc de artificii şi muzica oferită de DJ Raulo, care a ţinut publicul în priză, până târziu în noapte.
Subliniem succesul de care s-a bucurat tocăniţa fabuloasă făcută la ceaun de reprezentanţii Aiudului; semnalăm prezenţa primarului din Aiud, Horaţiu Josan, care a venit în a doua zi a târgului. De asemenea, nu putem trece cu vederea standul cu minunăţii gastronomice propuse de Primăria Vadu Moţilor.
În a doua zi, a continuat expoziţia meşterilor populari. De asemenea, a avut loc parada portului popular. Festivalul s-a încheiat cu un mare concert de muzică populară, în care s-au întâlnit interpreţi din Banat şi Ardeal.

Câştigători ai concursului de pescuit

Premiile au fost anunţate de Luca Moga – preşedintele Clubului Muscarilor din Baia de Arieş (unul din cele 6 cluburi de acest gen din ţară, club de pescari care pescuiesc cu muştele), Emil Comşa – ANTREC Alba, Ştefan Pădure, Dan Popescu – CJ Alba, primarul Tiberiu Todea, viceprimarul Nicolae Costea, Radu Tuhuţ – primarul din Ciuruleasa.
Premiul 1 – Adrian Pop (un premiu de 700 lei)
Premiul 2 – Sorin Penciu (500 lei)
Premiul 3 – Raul Tătar (350 lei)
Premiul pentru cea mai mare captură – Arpad Baros
Cel mai tânăr participant – Dup Casian
În total, au fost 32 concurenţi la competiţia de pescuit organizată pe râul Arieş. Premiile în bani au fost acordate de CJ Alba, iar premiile în obiecte de către Asociaţia Vânătorul şi Pescarul din Alba Iulia. Să mai notăm că, pentru prima oară, a fost prezent şi un pescar venit din Germania.

Concursul gastronomic „Prăjitura cu fructe de pădure” – prăjitura cu brânză

Premiul 1 – Pensiunea Andra (Albac)
Premiul 2 – Pensiunea Steaua Arieşului (Albac)
Premiul 3 – Pensiunea Poiana Verde (Albac)
Juriul a fost condus de Ştefan Pădure (Asociaţia pentru promovarea Alimentului Românesc), Adrian Hădean, Cosmin Toma – bucătarul şef de la Hotel Hermes. Au mai participat Ioan Morar (Alba Iulia), Pensiunea Cavalerilor Templieri (Livezile – comună situată între Aiud şi comuna Rimetea), Pensiunea Casa cu Dor (Albac), Pensiunea Izvorul Muntelui (Ampoiţa), Daniela Tecaru, Carmen Buhoi.
Încheiem cu îndemnul primarului Tiberiu Todea, care a spus că zona Munţilor Apuseni stă bine în ceea ce priveşte mâncarea, are locuri fabuloase, însă a remarcat ceea ce au semnalizat vizitatorii din alte judeţe: râurile în care oamenii aruncă gunoaie, râurile care sunt ca nişte oglinzi pentru ceea ce sunt oamenii. Turiştii pot fi atraşi doar dacă râurile, văile şi pădurile vor fi mai bine întreţinute, dacă vor dispărea peturile şi gunoaiele aruncate la voia întâmplării.
Aşteptăm cu interes ediţia a IX-a a Târgului de Turism de la Albac.

Iulian Brok

2 Comments

  • Acum este momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

  • In sezonul estival portalul http://www.antrecalba.ro prezintă atracțiile județului Alba!

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com