Sublocotenentul(pm) Vasile Claudiu Popa a fost înmormântat la Alba Iulia cu onoruri militare

29 septembrie 2013 07:360 comments

DSC01628Militarul Vasile Claudiu Popa, mort într-o misiune în estul Afganistanului, a fost sambata înmormontat, cu onoruri militare, în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. La ceremonia religioasă au participat ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, reprezentanții Statului Major General, cei ai administrației locale și județene, precum și foștii colegii de arme din Grupul naval de forțe pentru operații speciale din Constanța. De asemenea, alături de familie şi prieteni, la înmormântare au participat şi doi ofiţeri americani de rang înalt din US Navy.
Pentru merite deosebite militarul a primit post-mortem gradul de sublocotenent, iar președintele Traian Basescu i-a conferit post-mortem Ordinul Național ‘Steaua României’ – în grad de Cavaler, cu însemn de război.
Slujba religioasă a început la ora 12.00 și a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu ÎPS Irineu, arhiepiscopul de Alba Iulia.
Căpitanul comandor Adrian Onţică l-a descris pe Vasile Claudiu Popa ca pe un soldat curajos, extrem de bine pregătit: „În vara anului 2006 Vasile Claudiu a început formarea strălucitei sale cariere militare la bordul navelor dragoare, remarcându-se ca un excelent profesionist în domeniul artileriei navale. Vasile Claudiu, fire dârză şi luptătoare. Om cu abilităţi sportive deosebite şi excelente calităţi psihice şi morale, a fost selectat pentru a deveni scafandru de luptă şi militar de elită al forţelor speciale din cadrul forţelor navale, fiind încadrat în Grupul Naval pentru Operaţii Speciale în anul 2009. De atunci şi până astăzi eroul nostru şi-a canalizat toate eforturile pentru o pregătire exemplară, acoperind, rând pe rând, un spectru larg de discipline specifice forţelor speciale: scafandrerie, paraşutism, alpinism, trăgător de elită. Într-un interval de timp relativ scurt militarul a reuşit să atingă un nivel înalt de profesionalism, astfel încât în anul 2011 participă pentru prima oară la o misiune în teatrul de operaţii Afganistan. Seriozitatea în pregătire, curajul şi dorinţa sa de a fi la rândul lui instructor pentru camarazii mai tineri l-au determinat să opteze pentru a participa la o nouă misiune în Afganistan, fiind selecţionat pentru instuirea militarilor din forţele de securitate afgane, împreună cu partenerii americani. În data de 22 septembrie 2013 în Valea Tagab din Afganistan, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice forţelor speciale, executate împreună cu partenerii americani şi afgani, Vasile Claudiu a trecut în nefiinţă alături de fratele lui de arme, eroul Postelnicu Adrian. (…) Vasile Claudiu, colegul nostru iubit şi stimat, vei dăinui în altarul inimilor noastre ca un brav şi curajos, un exemplu demn de urmat pentru noi toţi. Cinste şi onoare memoriei tale!”.
După slujba religioasă cortegiul funerar s-a îndreptat către Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. Acolo trupul eroului Vasile Claudiu Popa a fost îngropat, iar în momentul în care trupul neînsufleţit al acestuia era coborât în groapă au fost trase trei salve de armă în cinstea memoriei sale.
De ieri Claudiu Vasile Popa este cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia post-mortem, consilierii locali dorind ca în acest fel să îşi arate aprecierea şi respectul faţă de militarul care a făcut gestul suprem dându-şi viaţa pentru patria sa.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com