Comertul International al Judetului Alba

4 februarie 2019 21:202 comments

 

 

 

Valoarea exporturilor realizate de Judeţul Alba în perioada 01.01-30.09.2018 a fost de 1903074 mii euro, iar a importurilor de1614585 mii euro.         

 

În perioada 01.01-30.09.2018, soldul operaţiunilor de comerţ exterior a fost pozitiv, în valoare de 288489 mii euro, cu 66,2% mai mic decât în perioada corespunzătoare din 2017 (soldul operaţiunilor de comerţ exterior înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2017 a fost de 853235 mii euro); cele mai mari valori ale soldului pozitiv al operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat al produselor: mijloace de transport (+479992 mii euro), lemn şi articole din lemn (+69805 mii euro), mărfuri şi produse diverse, inclusiv mobilier (+33558 mii euro), încălțăminte, palarii, umbrele și articole similare (+31399 mii euro), produse minerale (+27374 mii euro). Cele mai mari valori negative ale soldului operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni: metale comune şi articole din metal (-173231 mii euro), masini, aparate și echipamente electrice (-119392 mii euro), instrumente si aparate optice, fotografice, cinematografice, medico-chirurgicale (-49470 mii euro), produse ale industriei chimice (-20138 mii euro), animale vii și produse animale (-14668 mii euro), pastă de lemn, deșeuri de hârtie sau de carton (-11178 mii euro).

Judeţul Alba deţine o pondere de 3,7% din valoarea totală a exporturilor României realizată în perioada 01.01-30.09.2018, importurile având o pondere de 2,7%. Comparativ cu perioada 01.01-30.09.2017, exporturile au fost mai mari cu 8878 mii euro (+0,5%), în timp ce importurile au crescut cu 573624 mii euro (+55,1%).

Clasamentul valoric al judeţelor, ordonate descrescător, după valoarea exporturilor şi a importurilor realizate în perioada 01.01-30.09.2018, situează judeţul Alba pe locul 9 la exporturi şi pe locul 11 la importuri.

Trei secţiuni din nomenclatorul combinat al produselor, cu ponderi semnificative (de peste 3%), deţin împreună 80,9% din valoarea totală a exporturilor, acestea fiind: mijloace de transport (63,6%), maşini, aparate şi echipamente electrice (13,2%), lemn şi articole din lemn (4,1%). În valoarea importurilor judeţului, patru secţiuni din nomenclatorul combinat al produselor, cu ponderi semnificative (de peste 3%), deţin împreună 84,3%, acestea fiind: mijloace de transport (45,3%), maşini, aparate şi echipamente electrice (22,9%), metale comune şi articole din acestea (12,4%), instrumente şi aparate optice, fotografice, ceasornicărie (3,7%).

Principalii parteneri de relaţii internaţionale ai judeţului, în perioada 01.01-30.09.2018, după ponderea în valoarea totală a exporturilor şi importurilor au fost:  

      -la export : Germania (77,2%), Italia (7,2%), Ungaria (1,8 %);

      -la import : Germania (70,7%), Ungaria (5,9%), Italia (5,2%).

          Notă: Datele sunt provizorii.

Note metodologice  

Comerţul internaţional cu bunuri. Statisticile de comerţ internaţional cu bunuri se stabilesc prin însumarea datelor din sistemele INTRASTAT şi EXTRASTAT:

– sistemul INTRASTAT, pentru comerţul intra-UE, include schimburile de bunuri între România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene;

– sistemul EXTRASTAT, pentru comerţul extra-UE, include schimburile de bunuri între România şi statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Comerţul INTRA-UE cuprinde expedierile de bunuri din România cu destinaţia alt stat membru UE şi introducerile de bunuri în România provenind din alt stat membru UE.

Expedierile din România includ:

  • bunuri în liberă circulaţie care părăsesc teritoriul statistic al României cu destinaţia alt stat membru UE;
  • bunuri care au fost plasate sub procedura vamală de prelucrare activă (în interiorul ţării) sau prelucrare sub control vamal în România şi care sunt destinate altor state membre.

Introducerile în România includ:

  • bunuri în liberă circulaţie într-un stat membru UE, care intră pe teritoriul statistic al României;
  • bunuri care au fost plasate sub procedura vamală de prelucrare activă sau prelucrare sub control vamal în alt stat membru UE şi care intră pe teritoriul statistic al României.

Comerţul EXTRA-UE cuprinde schimburile de bunuri între România şi statele nemembre UE, având ca obiect: importul direct de bunuri pentru consum, bunurile importate scoase din antrepozitele vamale sau zonele libere pentru a fi puse în consum, exportul de bunuri de origine naţională, precum şi exportul de bunuri importate, declarate pentru consumul intern.

Se cuprind, de asemenea:

  • importurile temporare de bunuri străine pentru prelucrare activă (în interiorul ţării);
  • exporturile de produse compensatoare rezultate după prelucrarea activă;
  • exporturile temporare de bunuri pentru prelucrare pasivă (prelucrare în alte ţări);
  • importurile de produse compensatoare rezultate după prelucrarea în afara ţării şi bunurile importate sau exportate în sistemul de leasing financiar (la valoarea integrală a bunurilor).

Nu sunt cuprinse în comerţul internaţional: bunurile în tranzit, bunurile temporar admise/scoase în/din ţară (cu excepţia celor pentru prelucrare), bunurile achiziţionate de organizaţii internaţionale pentru utilizări proprii în România, bunurile pentru şi după reparaţii şi piesele de schimb aferente.

  • Valoarea bunurilor expediate/exportate şi introduse/importate

Se stabileşte pe baza preţurilor FOB la expedieri/exporturi şi a preţurilor CIF la introduceri/importuri.

  • Repartizarea pe ţări a schimburilor internaţionale se determină astfel:

–  pentru comerţul INTRA-UE, pe baza principiului „ţara de destinaţie” (la expedieri) şi „ţara de expediţie” (la introduceri);

– pentru comerţul EXTRA-UE, pe baza principiului „ţara de destinaţie” (la export) şi „ţara de origine” (la import, cu excepţia cazului în care ţara de origine este un stat membru UE, caz în care se ia în considerare ţara de expediţie).

Se consideră „ţara de destinaţie”, ţara în care bunurile vor fi consumate, „ţara de expediţie”, ţara din care bunurile au fost expediate şi „ţara de origine”, ţara în care a fost produs bunul sau în care bunul a suferit ultima transformare substanţială.

  • Sursa datelor:
  • Pentru comerţul INTRA-UE:

– declaraţiile statistice Intrastat, colectate de către INS direct de la operatorii economici care au realizat un volum valoric al expedierilor intracomunitare de bunuri sau/şi  un volum al introducerilor intracomunitare de bunuri superior nivelului pragului statistic Intrastat stabilit pentru fiecare flux si an de referinţă;

– declaraţiile vamale colectate şi prelucrate de către Direcţia Generală a Vămilor (DGV), pentru comerţul intracomunitar privind bunuri pentru prelucrare internă sau prelucrare sub control vamal; bunuri care se mişcă din/către părţi ale teritoriului statistic al UE, dar care nu aparţin teritoriului fiscal al UE.

  • Pentru comerţul EXTRA-UE:
  • Direcţia Generală a Vămilor (DGV), care colectează şi prelucrează declaraţiile vamale de export şi import.
  • Datele privind comerţul internaţional cu bunuri cu energie electrică şi gaze naturale sunt colectate pe formulare statistice de la societăţile importatoare/exportatoare şi de la operatorii de reţea (CN Transelectrica SA şi SNTGN Transgaz SA) de către INS. Importul şi exportul nu cuprind cantităţile fizice de energie electrică care tranzitează teritoriul naţional.

Datele privind comerţul internaţional cu bunuri pentru fiecare judeţ au fost stabilite în funcţie de sediul social din Registrul Statistic al Întreprinderilor (REGIS) al agenţilor economici care au realizat exporturile/importurile de bunuri.

 

        Director   Executiv                                                                                              Întocmit

Ec. DAVID CIPRIAN ALIN                                                                Ec. COSTEA ALIN

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com